Problem z wyjęciem akumulatora

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • eroberto1
    Rider
    • 2010
    • 350

Mnie się zdarzyła dokładnie taka sama sytuacja jeden jedyny raz na kompletnym zadupiu gdzie do najbliższego domu było z 5 km. :shock: od tej pory nic, działa jak złoto. Do dzisiaj nie wiem co to mogło być.
    2.0 TDI BKD http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=39508
  • sandokan4
    Ambiente
    • 2009
    • 102

Witam.
    Problem polega na tym,że kręci się śruba trzymająca blaszkę przytrzymujacą akumulator od dołu.
    Nie wiem czy został zerwany trzpień z gwintem od spodu tej bachy, czy też jest tam zwykła nakrętka. Wszystko razem się obraca i od spodu nie ma jak tego złapać. Kto wymyślił takie rozwiązanie. Jedna śruba unieruchamia auto.
    Jakieś pomysły???
    Pozostaje chyba dynamit, albo pocięcie aku na kawałki aby go wyjąć.
    MK3 2.0TDCI

Komentarz

• Maru 123
      RS
      • 2008
      • 4660

sandokan4, tasm jest chyba śruba i nakrętka więc spróbuj podtrzymać od dołu i może uda się odkręcić
      1.8T AGU L&K

2.0TDI BKD ELEGANCE

TOYOTA LAND CRUISER J95

Komentarz

• b-bar01
        Elegance
        • 2007
        • 985
        • Octavia I (1U2)
        • ALH 1.9 TDI VP 90 KM

nakretka jest zatopiona w plastikowej podstawie i nie ma jej za co chwycić, pozostaje odciecie łba sruby, lub, jesli to tylko zerwany gwint, podważanie sruby podczas wykrecania.
        *** Cicho, łatwo i przyjemnie ***

Komentarz

• adrianst5
          Drive
          • 2009
          • 68

ja też miałem z nią problem ale podwadziłem te śróbe plaskim wkrętakiem a brat kręcił powoli jak tylko troche póściło to zaczeła iść. później kąbinerkami odkręcałem ją z godzine momętami miałem złapać za wiertarke i w cholere ją rozwiercić ale tak jak mówie powoli podpieraj mocno wkrętakiem tak żeby bardzo sztywna była i powoli odkręcaj
          Pamiętaj-Serwis to ostatecznosć...

Komentarz

• sandokan4
            Ambiente
            • 2009
            • 102

Odcięcie???? - - a, czym. Przeciez tam nic nie podejdzie - no chyba,że rozbiorę przód auta. Kazałbym to odkręcić baranowi który to zaprojektował.
            Czyli do wiosny STOJĘ
            MK3 2.0TDCI

Komentarz

• rss
              L&K
              • 2009
              • 1098

jesli dalbys rade zlapac to od spodu szczypcami Morse'a to ich zacisk powinien przytrzymac nakretke. druga metoda to nawiercenie sruby (lba) OD GORY malym wiertlem (bedzie latwiej) w ten sposob aby otwor powstawal w srodku sruby. na tym malym otworku zabazujesz sobie potem wieksze wiertlo (jakies fi 8) i jak zawiercisz wiekszym to leb sruby powinien sam odpasc albo dac sie urwac.
              kazdy nowy dzien rodzi nowe paranoje ...

Komentarz

• b-bar01
                Elegance
                • 2007
                • 985
                • Octavia I (1U2)
                • ALH 1.9 TDI VP 90 KM

Zamieszczone przez b-bar01
                jesli to tylko zerwany gwint, podważanie sruby podczas wykrecania.
                Zamieszczone przez adrianst5
                podwadziłem te śróbe plaskim wkrętakiem a brat kręcił powoli jak tylko troche póściło to zaczeła iść. później kąbinerkami odkręcałem
                na poczatku spróbuj tak. jesli nie da rady pozostaje tylko wiercenie.
                myślę że zaczym obróciłaby sie zatopiona nakrętka, pękł by ten plastik z podstawy.
                *** Cicho, łatwo i przyjemnie ***

Komentarz

• sandokan4
                  Ambiente
                  • 2009
                  • 102

Nie dałem rady... w tych warunkach. Skończyło sie oddaniem /holowaniwe/ auta do mechanika.
                  Mam już nową śrubę, którą wymienię chyba na plastikową jednorazowego użytku.
                  Jeszcze raz wszystkim dziękuje za porady.
                  Pozdrawiam.
                  MK3 2.0TDCI

Komentarz

Pracuję...